Pytanie do Małopolan(w szczególności Krakusów) ale nie tylko

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Marek Łętowski
    Classic
    • 2010
    • 7

U mnie też obydwie, czyli raczej tak ma być
  • pascal
    Rider
    • 2009
    • 510
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Witam

Wybieram się na łikend troszkę pohasać po górach (o ile pogoda mi tego pomysłu nie wyperswaduje) ale do rzeczy

będę jechał 7 a moje pytanie brzmi : czy opłacalne jest omijanie Krakowa obwodnicą , czy może lepiej przez samo miasto się przebić. planowany przelot to czwartek lub piątek w godz. 19- 21??

pozdro

Komentarz

• AdamB
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 8030
      • Octavia IV (NX3)
      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

pascal, przejazd przez Kraków w tych godzinach jest bezpieczny i zajmie Ci mniej czasu niż objazd obwodnicą.
      Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• zpluta
        L&K
        • 2008
        • 1194

Nie mieszkam w Krakowie ale wg mojej wiedzy pakowanie się w Kraków to nieporozumienie. Polecam obwodnicę.

[ Dodano: Sro 28 Lip, 10 09:22 ]
        Zamieszczone przez AdamB
        pascal, przejazd przez Kraków w tych godzinach jest bezpieczny i zajmie Ci mniej czasu niż objazd obwodnicą.
        - hmm ...
        :

Komentarz

• AdamB
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 8030
          • Octavia IV (NX3)
          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

zpluta, o tej godzinie przejazd przez Kraków jest luźny. A dobicie się do obwodnicy od "7" też zajmuje dużo czasu. Dodatkowo jeszcze dochodzi przejazd przez remontowane rondo Katyńskie, ale przejazd w kierunku obwodnicy na tym rondzie się mniej korkuje niż w drugą stronę.

Odradzam jazdę na obwodnicę w tych godzinach, będzie dalej i dłużej.

[ Dodano: Sro 28 Lip, 10 09:25 ]
          zpluta, kolega pascal, będzie jechał "7" od strony Kielc!!!!
          Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• zpluta
            L&K
            • 2008
            • 1194

Ano myślałem zwłaszcza o Rondzie Katyńskim. Ale jak od strony Kielc to faktycznie ...
            :

Komentarz

• pascal
              Rider
              • 2009
              • 510
              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

no właśnie właśnie, tak też mi sie wydawało, bo pokonywałem tę trasę w zeszłym roku i jechałem właśnie obwodnicą i dojazd niej nie był zbyt ciekawy, tyle tylko że godziny były trochę wcześniejsze..

dzięki Panowie

Komentarz

• PiotrKR
                Classic
                • 2009
                • 34

Cześć,
                jeśli w piątek będziesz jechał, to im później tym lepiej. Skoro jedziesz od "7", to rzeczywiście nieciekawie przebijać się do obwodnicy. Zwłaszcza, że Rondo Ofiar Katynia w remoncie i tam możesz sporo postać.
                Zwróć też uwagę na remont trasy w Libertowie - zwężka i duże korki z obu stron. Tu też można niestety stracić kilka minut...

powodzenia

Komentarz

• pascal
                  Rider
                  • 2009
                  • 510
                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

PiotrKR, no ten Libertów no to chyba mus.. nie mam pomysłu na niego i trzeba będzie odczekać, mam tylko nadzieję,że akurat tego dnia będą tam sami kierownicy którzy potrafią poruszać się "na zamek" :twisted:

Komentarz

• Andrev3
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 6116

Zamieszczone przez pascal
                    kierownicy którzy potrafią poruszać się "na zamek" :twisted:
                    u nas zapomnij... w Polsce jest zasada, że skoro ja stoję to i ty chu* tez stój
                    A ile byłoby łatwiej jakby wszyscy umieli jeździć na zamek...
                    RENT COMPLEX

DACAR.team

Komentarz

• piotras74
                      Rider
                      • 2008
                      • 738

no ten Libertów no to chyba mus.. nie mam pomysłu na niego
                      możesz to ominąć jadąc z Alei na wprost przez rondo Mateczny a potem kierunek na Łagiewniki ( w stronę A4). Dalej nie zjeżdżasz na A4 tylko jedziesz przez Swoszowice główna drogą aż do Świątnik Górnych. W Świątnikach na rondku w prawo i po paru km jesteś w Mogilanach na Zakopiance. Czasowo może to wyjść krócej niz pchać się na Zakopiankę bezpośrednio od Matecznego.

Z tego co ostatnio widziałem to na wylocie z Krakowa tworzą się zaj... korki zarówno na Zakopiance jak i na wlocie do niej z obwodnicy

Komentarz

• Garret
                        L&K
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 1196
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez piotras74
                        no ten Libertów no to chyba mus.. nie mam pomysłu na niego
                        możesz to ominąć jadąc z Alei na wprost przez rondo Mateczny a potem kierunek na Łagiewniki ( w stronę A4). Dalej nie zjeżdżasz na A4 tylko jedziesz przez Swoszowice główna drogą aż do Świątnik Górnych. W Świątnikach na rondku w prawo i po paru km jesteś w Mogilanach na Zakopiance. Czasowo może to wyjść krócej niz pchać się na Zakopiankę bezpośrednio od Matecznego.

Z tego co ostatnio widziałem to na wylocie z Krakowa tworzą się zaj... korki zarówno na Zakopiance jak i na wlocie do niej z obwodnicy
                        dokładnie! również polecam taką opcję, obecnie Libertów - wylot z Krakowa to tragedia - z 4 pasów (2 z krakowa + 2 z obwodnicy) jest zejście do jednego, wczoraj odcinek 2km pokonywałem 20 min;-/ Z powrotem nieco lepiej co nie znaczy, ze dobrze

Jeśli jedziesz od strony Kielc to nie pakuj się w obwodnicę- bedziesz stał w mega korku na opolskiej koło Ikei, a potem w drugim przy wspomnianym zjeździe z obwodnicy przed Libertowem
                        Garret

-----------
                        Była OI 1.9TDI AXR 144KM/306,9Nm by Ali... jest 1.8 TSI Scout, 217KM/348Nm by Ali :-)

Komentarz

• genesis
                          Ambiente
                          • 2010
                          • 232

Zamieszczone przez piotras74
                          Tworzą się, bo jest zwężenie, ale o 21 w czwartek nie będzie problemu. W ogóle koledze radzę pojechać w ten dzień, bo piątek jak to piątek, mimo wieczornej pory będzie ciut wolniej, szczególnie jak kolega nadgoni i za wcześnie wpadnie do krk.
                          Nie ma sensu pchać się na obwodnicę i Rondo Ofiar Katynia, między ok 20-21 przejazd alejami w czwartek pójdzie szybko, jakkolwiek byś później nie pojechał od matecznego. Jeśli Ci nie robi różnicy to jedź tak, żebyś przed 20 nie był w Kraku, później o tej porze droga do zakopca w czwartek pójdzie płynnie.
                          DADRL wyłącz światła - włącz myślenie

Komentarz

• pascal
                            Rider
                            • 2009
                            • 510
                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Garret, właśnie śledzę to na mapie.Faktycznie fajna alternatywa.

jeszcze raz wszystkim dziękuje za odpowiedzi, ale ta pogoda pier....nie napawa optymizmem , a z tego co widzę w tv to w Krk zostało ogłoszone pogotowie przeciwpowodziowe a i w Tatrach bardzo nie ciekawie.Cóż zobaczymy co będzie jutro

pozdro

Komentarz

• piotras74
                              Rider
                              • 2008
                              • 738

za Onet.pl

Jak poinformował dyżurny Wysokogórskiego Obserwatorium Meteorologicznego na Kasprowym Wierchu, w ciągu doby na szczycie spadło 60 litrów wody na metr kwadratowy.

W Tatrach warunki turystyczne są bardzo trudne. Szlaki są mokre, miejscami błotniste, a wezbrane potoki na niektórych odcinkach wystąpiły z koryt i zalewają górskie trakty. W Tatrach jest bardzo zimno i wieje silny wiatr. Na Kasprowym Wierchu rano było zaledwie 2 stopnie Celsjusza i wiał silny, północny wiatr. Na szczycie Łomnicy (2634 m n.p.m.) w słowackich Tatrach pada śnieg.

Jak poinformowało Biuro Prasowe Wojewody Małopolskiego, stan alarmowy o 28 cm przekroczony jest w rzece Czarny Dunajec w Nowym Targu.

Stany ostrzegawcze przekroczone są w ośmiu miejscach na Podhalu, m.in. w rzece Cicha Woda w Zakopanem - o 11 cm, w rzece Lepietnica w Ludźmierzu - o 61 cm i w rzece Dunajec w Nowym Targu o 59 cm.

Komentarz

• pascal
                                Rider
                                • 2009
                                • 510
                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

no niestety, sprawdziłem prognozy i wyjazd trza teraz odpuścić, ale wszelkie wskazówki bardzo cenne i pewnie przydadzą się w przyszłym tygodniu

Komentarz

• piramida
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 12222
                                  • Superb III (3V3)

no niestety, sprawdziłem prognozy i wyjazd trza teraz odpuścić, ale wszelkie wskazówki bardzo cenne i pewnie przydadzą się w przyszłym tygodniu
                                  a gdzie lub na co kolega sie wybiera, wspinaczkowo czy turystycznie?
                                  superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• pascal
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 510
                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

piramida turystycznie - Mięguszowiecka Przełęcz pod Chłopkiem pierwszego dnia, drugiego Orla Perć od Zawratu do Koziej Przełeczy ( albo jeszcze ze Świnicą) a wspinaczkowo to może następnym razem - do Bolechowic czy jakoś tak.. tylko problem jest taki, że ja dopiero zacząłem się wspinać i się uczę na panelu. ale kumpel z którym to robię bez przerwy mi gada o tych skałach

Komentarz

• piramida
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 12222
                                      • Superb III (3V3)

piramida turystycznie - Mięguszowiecka Przełęcz pod Chłopkiem pierwszego dnia, drugiego Orla Perć od Zawratu do Koziej Przełeczy ( albo jeszcze ze Świnicą) a wspinaczkowo to może następnym razem - do Bolechowic czy jakoś tak.. tylko problem jest taki, że ja dopiero zacząłem się wspinać i się uczę na panelu. ale kumpel z którym to robię bez przerwy mi gada o tych skałach
                                      to pasuje miec pogode bo bez niej to slisko, brzydko i nieprzyjemnie a poza tym brak widoków :P powodzenia
                                      superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• pascal
                                        Rider
                                        • 2009
                                        • 510
                                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

spoko, wiadomo, aczkolwiek najważniejsze żeby nie padało, reszta do zniesienia jak to sie mówi najważniejsze żeby tam być a widoki to się pamięta z poprzednich razów :wink:

Komentarz

• piotrek13
                                          Drive
                                          • 2010
                                          • 54

wyszukałem i jest temat mi potrzebny ! Więc OCP Kraków niech się wypowie . Więc w piątek będę wlatywał do krk jakoś 14-15 i dalej do zakopanego więc prosił bym o podanie jakieś sensownej drogi bo wiem że są dwie opcje obwodnica, miasto ? i jeszcze napiszcie jak z korkami w samym krk i dalej na słynnej zakopiance ?

Komentarz

• rafs
                                            Drive
                                            • 2006
                                            • 92

OCTAVIA II 1.9TDI - 2006 - sprzedana
                                            OCTAVIA II 1.9TDI - 2007 - Rozbita, sprzedana
                                            OCTAVIA II FL 1.9 TDI 4x4 - 2009

Komentarz

Pracuję...